Ромите отвръщат на насилието в Катуница с Roma Pride.

Кампанията е под надслов :"Имам една мечта: да учим и живеем заедно".
В рамките на кампанията в цялата страна утре - 1 октомври, ще бъдат организирани поредица от събития, сред които изложби, ще се раздават и есета, написани от ромски ученици.

Мероприятия са предвидени в Бяла Слатина, Етрополе, Пещера, Нови Пазар, Камено, Стражица, София, Велико Търново.
От организация "Амалипе" са подготвили декларация до председателя на НС, до премиера и президента на страната, в която осъждат насилието, убийството на на Ангел Петров, както и последвалата саморазправа, палежи, побоища в ромските махали.

Допусна се един криминален конфликт да прерасне в етнически, заяви Деян Колев от "Амалипе". Понастоящем ромските махали в страната живеят в състояние на страх, подчерта той. Хиляди ромски деца не ходят на училище от страх и стотици роми не ходят на работа от страх, коментира още Колев.

Според него най-потърпевши са ромите, които учат и работят извън ромските квартали. От "Амалипе" настояват да се осигурят мерки за сигурност на ромите от махалите, както и ускорено да се работи по законовата мярка за интеграция на ромите, като ромската интеграция трябва да е държавен приоритет.

Според Деян Колев крайно време е обществото да се запознае с добрите примери, с ромите, които са пълоценни граждани на страната.