Специалистът по стратегически оръжия Игор Сутягин, който досега беше в неизвестност, се е свързал по телефона със свой приятел и е заявил, че се намира в английско градче близо до Лондон, съобщи агенция „Новости".

Ученият е сред четиримата руснаци, участващи в размяната между САЩ и Русия, последвала шпионския скандал, при който американските власти задържаха 10 души по подозрения в нелегална дейност в полза на руската страна.

През 2004 г. Сутягин е осъден в Русия на 15 години затвор по обвинение в шпионаж. Другите трима също са  с присъди по подобни обвинения.

Размяната беше извършена в петък на летището във Виена.
След като излетя от Виена, самолетът с четиримата руснаци кацна във Великобритания в база на кралските ВВС, преди да продължи към САЩ.  За двама от руснаците беше съобщено, че са  останали в Обединеното кралство, като за местонахождението на Сутагин липсваше информация.

Той има руски паспорт, но не разполага с входна британска виза.

„За понеделник ми е обещана среща с официални лица, с които да бъде решен въпросът за визата и за бъдещия ми престой във Великобритания." - е заявил Сутягин.

Засега той няма намерение да иска политическо убежище във Великобритания. Ученият все още не е взел решение в коя страна ще се установи в бъдеще.