Студенти от двайсет колежаи техни преподаватели протестират в градинката до народното събрание, информира БНР.

Студентите искат държавата да изпълни ангажиментите си и да отстрани степента "специалист" в системата на висшето образование. Те искат да завършат обучението си със степен "бакалавър", която да им даде възможност да продължат за магистърска степен.

Според протестиращите тя не съществува в нито една страна от Европейския съюз и трябва да се замени със степента "Бакалавър". За 3-годишен курс на обучение в ЕС се получава степен "бакалавър", казват протестиращите.

С призива "Равенство!" и аплодисменти студентите посрещнаха един от организаторите на митинга - Стоян Костов - председател на студентския съвет на Земеделския колеж в Пловдив.

"Не желаем нищо лошо, искаме само са се гордеем с България. Да бъдем пълноправни членове на Европейския съюз. Искаме да бъдем бакалаври!", каза пред протестиращите студенти лидера. 

В протеста в София участват и студенти от три пловдивски колежа - По икономика и администрация, Земеделския и Европейския колеж по икономика и управлениеинформира Радио Пловдив.

Лидерът на партия „Ред, законност и справедливост" - Яне Янев, който също бе солидарен с протеста, каза, че българската опозиция, ще подкрепи искането студентите от колежите да получават степен „бакалавър". Той призова за избирането на инициативен комитет, който да преговаря с председателя на парламента.