Подаването на оставка в този момент е лесно лично решение, но е крайно безотговорно поради опасност от нова дестабилизация на страната, невъзможност за подписване на споразумение с ЕК за следващия програмен период и загуба на милиарди евро европейско финансиране, стабилизиране на енергийната система и решаването на спешните проблеми за обществото ни.

Това се казва в изявление на премиера Орешарски, разпространено от правителствената пресслужба.

Премиерът обяснява, че при избора на председател на ДАНС  - който стана повод за масовите протести в столицата - е търсена силна фигура, която би могла да предприеме решителни действия по отношение на ширещата се контрабанда.
Фигура, която би могла да окаже натиск върху контрабандата и мащабните практики за отклоняване на ДДС. Обществените реакции показаха, че предложената кандидатура е обществено-неприемлива.

По думите на Орешарски - тъй като законът го задължава да внесе предложение за председател на ДАНС - в следващите дни ще проведе серия от срещи и консултации, така че да намери обществена подкрепа за новата фигурата, която ще предложа.

Поради тази причини Орешарски кани утре в Министерски съвет представители на неправителствените организации, подписали петицията срещу назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС и представители на протестиращите, за да продължим започнатия през миналата седмица конструктивен диалог.

На първата среща с гражданските организации и представители на протестиращите, припомня премиерът, поех категорично ангажимент за обществени съвети към всяко министерство и областна управа, а аз самият да се срещам с тях всеки втори петък. Това е ангажимент, който безусловно ще изпълнявам, декларира министър-председателят.