От начина, по който получихме поканите, не става ясно кои фирми са допуснати до отварянето на плика с ценовото предложение. Това каза пред БНР д-р Георги Янчев, чиято фирма участва в провалената процедура за доставка на ваксини за "син език". За да бъдат допуснати до последния етап, фирмите трябва да отговарят на определени изисквания, сред които и лиценз за употреба на ваксината, информира той.

Доколкото аз съм запознат, само една фирма притежава такъв валиден лиценз за употреба на продукта. Според моето мнение, ако изобщо други две фирми бъдат допуснати до отваряне на ценовите предложения, това ще бъде нарушение на процедурата, категоричен е Янчев.

Ако днес бъде избран легитимен доставчик, стандартният срок за производство и доставка на подобен тип продукти е около 120 дни, обясни той и допълни, че фирмата му може да се ангажира с доставка до 2 месеца.

Ако приемем 120 дни срок, плюс сроковете за ваксинация и преваксинация, плюс още 3 за стабилен имунитет, много отдавна активният растеж на куликулите, които са вектор на заболяването, ще е настъпил и ще има нови заразени животни, предупреди още той.

Според експерта в поръчката са предвидени дози за наличните основни стада, но не и за агнетата, които тепърва ще се родят.

Според моите изчисления няма заложени дози за агнета. В процедурата са заложени 600 000 едри преживни животни и 1 550 000 дребни преживни - овце. Кози не са предвидени. Те са не толкова възприемчиви за заболяването, но могат да бъдат много опасен резервоар на инфекцията, обясни Георги Янчев.

В Агенцията по безопасност на храните днес ще бъдат отворени офертите на кандидатите за участие в обществената поръчка за доставка на ваксина срещу болестта "син език". Отварянето ще стане в присъствието на журналисти. Доставката на ваксини се забави заради обжалване на процедурата, а преди дни животновъди предупредиха, че забавянето носи риск от нова епидемия и поискаха оставката на директора на Агенцията. Те заплашиха с протести следващата сряда, ако държавата не осигури препаратите за имунизация в най-кратки срокове.