Направихме значителни отстъпки от първоначалния вариант. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в кулоарите на Народното събрание след петъчния парламентарен контрол по повод продължаващите протести на полицаите заради реформата в системата. Според него позитивното в настоящата ситуация е, че започнал да се води дебат.

Горанов призна, че полицаите от години работят в мизерни условия, затова и техният протест е напълно нормален. По мнението му в началото протестът на полицаите бил спонтанен, но след това изведнъж станал организиран. Той обаче не подозира политици да стоят зад организацията на полицейското недоволство.

По думите на Владислав Горанов се налага промяна в структурата на бюджета на силовите ведомства. Окончателното решение щяло да се вземе от парламента между първо и второ четене. Нищо не е предрешено, категоричен бе Горанов.

Няма подходящ момент да се стартира непопулярна реформа, заяви още финансовият министър, като обясни и че самите реформи са трудни.

Според Владислав Горанов няма напрежение между МФ и силовите министри. Горанов припомни, че за догодина има повече средства за МО и МВР. Много от социалните привилегии в сектора също се запазвали.

На въпрос как приема опцията предложенията му да не минат в пленарна зала, Горанов заяви - „философски". Животът продължава, допълни финансовият министър.

Финансовият министър посочи още, че през цялото време премиерът Бойко Борисов е бил наясно с предложенията на МФ, а Цветан Цветанов научил по-късно, когато предложенията били одобрени от МС.

Министърът подчерта, че е готов да запази 20-те заплати обезщетение при напускане за полицаите, но тази привилегия нямало да се отнася за новите. Новопостъпилите да преценят искат ли да започнат работа в системата или не.

Препоръчвам на всички служители да не напускат и да запазят самообладание, призова Владислав Горанов. Пазарът на труда не бил такъв, че напусналите да започнат бързо друга работа.

По думите на финансовия министър отпуските на полицаите също натоварвали бюджета, а и полицаите така или иначе не смогвали да си вземат дължимия отпуск. Служителите на терен и които работят при рискови условия ще работят при сегашните условия, стана ясно от думите на Горанов. Администрацията обаче ще трябва да се реформира и да се лиши от известни привилегии.

По информация на синдикатите 2000 заявления за напускане са подадени вече. Още...

Целта на реформата в силовите ведомства не била да се спестят пари, а да се реформира бюджета на системата и да има повече средства за други разходи и обновяване, подчерта още Горанов.

Ако не се добавят 2% за клас прослужено време, щяло да има средства за заплати и за ново въоръжение и техника. Материалната обезпеченост на МВР е близка до мизерна, аргументира се финансовият министър.

При близо 2 милиарда разходи за заплати в тези ведомства, Горанов изтъкна, че заложените средства в актуализацията за МВР са близо 2 пъти държавния бюджет за култура. Издръжката на МВР е 60 милиона лева при близо 1 милиард и 100 милиона лева бюджет, недоволен е финансовият министър. Така не оставали средства за други нужни неща на ведомството.