С близо 27% да поскъпне природният газ от началото на април, предлага „Булгаргаз", спазвайки изискванията на чл. 36 от Закона за енергетиката в едномесечен срок преди подаване в ДКЕВР на заявлението за изменение на действащите цени за всяко тримесечие, да го оповести в средствата за масова информация.

Ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране приеме искането, синьото гориво ще поскъпне със 166 лева и ще достигне близо 790 лева за 1000 кубически метра.

От „Булгаргаз" мотивират искането с нивото на котировките на алтернативни горива, както и със съотношението долар/лев.

Увеличение на цената на газа се налага и заради попълване на използваните през настоящия отоплителен сезон запаси и заради по-ниската цена на газа за първото тримесечие, определена от енергийния регулатор.

Предлаганото от "Булгаргаз" увеличение не включва недовзетите приходи от предишни периоди, добавят от обществения доставчик.

Междувременно стана ясно, че "Газпром" увеличава износа си за 2012 година, съобщиха от rt.com. Очаква се да има увеличение и в капацитета за Европа.

Според компаниите се очаква увеличението на количествата газ да достигнат до 3 %, но еЕвропейските купувачи ще трябва да платят 8 % повече или това са 415 долара за хиляда кубични метра.

Приблизителният износ на газ от компанията за бившия Съветски съюз тази година наброява 320 долара за хиляда кубични метра. Това количество е значително по-голямо, в сравнение с миналогодишното.

Представителят на руския газов гигант - Александър Медведев сподели, че тези цифри не са окончателни, докато преговорите с купувачите не приключат.

Изключително студеното време в Европа беше причина за непостоянните стойности на „Газпром". Допълнително искане на доставки не се очаква. Компанията работи по въпроса ситуацията да не се повтори. Припомняме, че ¼ от европейския газ се набавя от „Газпром", на цена близка до тази на петрола.