Прокуратурата е повдигнала обвинения на Николай Николов, директор на регионалната дирекция „Автомобилна администрация" - Плевен, на Георги Мъцин, заместник-директор на регионалната дирекция „Автомобилна администрация" - Плевен и на Илко Илиев, собственик на транспортна фирма.

Николов е с три повдигнати обвинения за това, че чрез изнудване и злоупотреба със служебно положение е поискал и приел подкуп в размер на 4000 лв., че е поискал и приел подкуп в размер на 1000 лв. и за незаконно държане на боеприпаси (46 патрона). Деянията са извършени в условията на продължавано престъпление, уточняват от държавното обвинение.

Георги Мъцин е обвинен като помагач на Николов при получаване на подкупа в размер на 1000 лв.

Илко Илиев и обвинен като помагач на Николов при искане и получаване на подкупа в размер на 4000 лв. Второто обвинение на Илиев е за незаконно държане на боеприпаси (14 патрона).

Престъпленията са извършени в периода юли - октомври 2014 г. Тримата за задържани за срок от 72 ч. Специализираното звено към СГП е поискало от Окръжен съд - Плевен най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража.

Припомняме, че ръководството на плевенската ДАИ беше задържано при спецакция на ДАНС и Прокуратурата вчера. Те изнудвали над 10 транспортни фирми да им плащат "месечен абонамент" и "такса спокойствие". Освен това наастоявали да превозвачите да извършват техническите си прегледи в точно определен сервиз. Търгували и с лицензи за управление на МПС.