Земеделски асоциации искат среща с ресорния министър Десислава Танева и с премиера Бойко Борисов. Повод за настояването им е европейското финансиране за зимуващите гъски, съобщиха от няколко браншови организации.

В писмо-декларация земеделците настояват за прекратяване на прилагането на направление „Поддържане на местообитанията на зимуващите видове гъски и ливадния блатар в обработваеми земи с орнитологично значение" на мярка 10 „Агроекология и климат" от ПРСР 2014-2020 г.

Според организациите, които настояват за среща, финансовото подпомагане по тази мярка е необосновано, не е обвързано с конкретни задължения към получателите на финансирането и цели единствено източване на мярката в посока към зърнопроизводителите и за сметка на останалите направления в нея.

Припомняме, преди седмица председателят на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители Пламен Драгнев ясно заяви несъгласието си с тенденцията: "България да се превърне в „страната на гъските". Драгнев смята, че заради неправомерно усвояване на средствата под риск са изложени около 220 млн. лв. по мярката „Агроекология и климат".

Подписалите декларацията организации са категорични, че ако не бъде преустановена тази практика, ще се стигне до санкции от страна на Европейската комисия и спиране на ПРСР (2014-2020).

Те настояват още да бъде поета персонална отговорност от съответните длъжностни лица, както и за активни съвместни действия от МЗХ и браншовите организации за предотвратяване на провали за в бъдеще.

Писмото е подписано от председателите на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители (ААЗП), Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП), Сдружението за биологично пчеларство, Съюза на животновъдите в България и Българска Асоциация Биопродукти (БАБ).

То е адресирано както до премиера и земеделския министър, така и до вицепремиера Томислав Дончев и председателя на парламентарната комисия по земеделие Румен Христов.