Британското външно министерство проверява информация, според която гражданин на Обединеното кралство е починал в Македония от ебола, предаде Би Би Си.

По-рано британското правителство заяви, че въвежда допълнителни мерки при контрола на пътниците, идващи от страните, където вирусът е разпространен.  Мерките важат за летищата „Хийтроу" и „Гетуик", както и за терминалите на  международния влак Eurostar.

Македонското здравно министерство обаче не потвърди информацията. Неговата представителка  Йованка Костовска съобщи, че британският  гражданин е пристигнал в страната на 2 октомври и се  е настанил в хотел в Скопие. На 9 октомври е приет в болница с вътрешни кръвоизливи, гадене и висока температура. Около два часа след като е бил хоспитализиран той е починал, съобщи агенция „Новости" .
По думите на Костовска, въпреки че симптомите са характерни да ебола, има голяма вероятност да става дума за друго заболяване.

Според свидетел, който е придружавал починалия, британският гражданин не е посещавал страни с висок риск от заразяване.

Въпреки това всички, които са били в контакт с пациента, са поставени под специално наблюдение.

За да бъдат установени точните причини за смъртта на британския гражданин, ще бъдат извършени допълнителни анализи от германски специалисти. Очаква се резултатите да станат известни след около 48 маса.

По-късно стана ясно, че е малко вероятно починалият в Македония англичанин да е бил заразен с ебола. Това е становището на британските здравни власти.

Македонските власти същи на този етап не могат да дадат категорично становище, тъй като се очакват резултатите от изследванията на починалия, като изследванията ще бъдат направени от германска лаборатория.

58-годишният британски гражданин почина в клиниката по инфекциозни болести в Скопие. Той постъпва в клиниката след като състоянието му се влошило. Веднага в клиниката са взети всички предпазни мерки, а медицинският екип, който е имал контакт с мъжа е поставен под карантина.

Междувременно беше съобщено, че и в чешката столица Прага е хоспитализиран мъж са симптоми на ебола.