"Южен поток" е инициатива на "Газпром" и италианската "Ени" и се предполага, че ще струва 10 млрд. евро.

На 23 юни миналата 2007 г. "Ени" и "Газпром" обявиха съвместните си намерения да изградят газопровод с дължина 900 км., който се конкурира с проекта "Набуко", подкрепян от ЕС и САЩ, припомня по този повод агенция "Блумбърг".

В консорциума за "Набуко" засега участват 5 компании от страните, през които ще минава той, включително и "Булгаргаз".

"Южен поток" е руско-италиански проект за газопровод по дъното на Черно море от руската станция "Береговая" до крайбрежието на България - Варна.

На българска територия газопроводът вероятно ще се разклонява по 2 трасета - северно и южно, но това още не е решено.
Северното ще пренася газ до Румъния, Унгария, Словения и Австрия, а южното - до Гърция и Италия.

Общата дължина на черноморската част на "Южен поток" ще бъде около 900 километра, а максималната му дълбочина - над 2000 метра.

Първите доставки на газ по проекта "Южен поток" да започнат през 2013 година, а до края на 2008 г. да приключат маркетинговите проучвания и технико-икономическата разработка на проекта, се казва в комюнике на Газпром.

"Южен поток" е система от нови газопроводи с мощност 30 млрд. куб метра, чрез която ще се транспортира не само руски, но и средноазиатски, и казахстански газ.

Пропускателната способност на "Южен поток" също не е определена - това трябва да стане в рамките на техническата и икономическата обосновка с цел оптимизиране на загубите и с отчитане на пазарните изследвания, които ще се проведат в транзитните страни и на крайните пазари.

В рамките на проекта в Европа ще постъпват до 30 млрд. кубични метра годишно газ.

Стойността на съоръжението се изчислява между 8 и 10 млрд. евро.

И двата газопровода предвиждат да пренасят приблизително едно и също количество синьо гориво по едно и също трасе до едни и същи потребители в Централна и Западна Европа.

Проектът има противници - американските и европейските компании, които биха искали сами да транспортират газ и то по тръби, които не са под контрола на Русия.

За съжаление "Бургас - Александруполис" и "Южен поток" засега не са сред приоритетните енергийни проекти за ЕС според доклада, който тази седмица ще гласува Европейският парламент.