Задачата на следващото правителство е да се спрат кражбите и да се намалят тези потоци, от които изтича държавният бюджет, подчерта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред ръководителите на над сто фирми, членуващи в КРИБ.

Той и председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Иво Прокопиев подписаха Пакт за стабилност - израз на съвместната воля за най-неотложните мерки, които да гарантират „меко кацане" на българската икономика в условията на най-тежката икономическа и финансова криза в нашия свят, се посочва в съобщение на сдружението.

По въпроса за събираемостта Борисов даде пример с информационните системи на митниците и на НАП, които в продължение на четири години не са свързани.
Според него, ако това стане, до голяма степен ще се разбие контрабандата и ще се спасят традиционни продукти, на които страната ни е производител.

По думите на столичния кмет от Брюксел няма да бъдат отпуснати средства, ако има и капка съмнение, че те ще бъдат дадени на „батко и братко".

По отношение на борбата с корупцията той изтъкна, че ще има възмездие. И съдиите, и прокурорите, и полицаите работят, когато няма политически натиск, коментира той.

Бойко Борисов представи визията си за управлението, като стъпи върху успехите в работата си като кмет на София.

"Ролята на премиера е не да разбира от финанси, спорт или култура, а да отстои позицията на добрите експерти", заяви столичният кмет.

Сред изброените успехи бяха привличането на преки частни инвестиции - около 75% от общо 20-те млрд. евро за последните четири години в България са дошли в столицата, усвояването на пари от еврофондовете за построяването на метрото, южната дъга и други, запазването на кредитния рейтинг на града и ниската задлъжнялост, което ще позволи привличането на заемни средства през следващите години за нови инвестиции.

Брюксел е щедър и отговорен към София. Ако искате това да се пренесе и на ниво държава, мисля, че няма нужда да ви агитирам, каза още Борисов.

В Пакта за стабилност се посочва, че двете страни се ангажират с това при никакви обстоятелства да не се променя законодателството, уреждащо въвеждането и поддържането на Валутен борд до приемането на страната ни в Еврозоната.

В споразумението се казва още, че двете страни трябва да започнат широкообхватни консултации с МВФ и Световната банка с цел договаряне на политики за запазване на макроикономическата и финансова стабилност и предотвратяване на разпространяването на външните негативни ефекти на кризата върху българската икономика, както и за подписването на споразумение за предоставяне, при необходимост, на финансово съдействие на България.

"Незабавно трябва да се започне процесът за влизане в еврозоната. Без споразумение с МВФ и другите финансови институции това няма как да стане", заяви Симеон Дянков, член на икономическия екип на ГЕРБ и един от главните икономисти на Световната банка.
Следващото важно нещо според икономическия експерт на ГЕРБ е да се запазят работните места.

"Безспорно ролята на държавата по време на криза нараства. За да стане това обаче от някъде обаче трябва да се спестят средства, защото иначе отиваме на дефицит", каза Дянков.

"Ако дефицитът в бюджета през тази година е 2%, ще е добре. Незабавно трябва да се подпише споразумение с МВФ, което да гарантира финансовата стабилност на страната", заяви и Бойко Борисов.

Експертите на двете организации дори се обединиха около мнението, че е нужно да се договори и реално финансиране от фонда заради рецесията.