Айман Ал Зауахири, който е заместник на Осама бин Ладен в редиците на "Ал Кайда", призова за обявяването на война срещу етиопските части в Сомалия, които подкрепят местното временно правителство, съобщава АП.

Етиопските войници трябва да бъдат „изтрити" и Сомалия трябва да бъде вкарана в правия път с отстраняването на кръстоносците (бел. ред. под кръстоносци Зауахири има предвид етиопците, приели християнската вяра - болшинството от християните в Етиопия са православни), продължава Зауахири във видеозапис, разпространен по Интернет.

За целта са позволени всички средства - съпротивителни движения, залагане на мини и самоубийствени терористични атентати, пояснява вторият човек в "Ал Кайда".

Ислямистите в Сомалия трябва да действат като муджахидините в Афганистан и Ирак. Техният пример показва, че САЩ могат да бъдат победени, твърди роденият в Египет Зауахири.

Припомняме, че миналата седмица проправителствените сомалийски и етиопски части изтласкаха бунтовниците от Съюза на ислямските съдилища от сомалийската столица Могадишу.
Вчера пък над 600 ислямски бунтовници претърпяха поражение в южната част на Сомалия. Местните власти съобщиха и че от военноморския флот на САЩ попречили на бунтовниците да избягат по море.

Въпреки пораженията обаче от Съюза на ислямските съдилища се заклеха да продължат да воюват в стила на иракските бунтовници и да подготвят кърваво отмъщение.

От АП уточняват, че все още автентичността на 5-минутния запис не може да бъде потвърдена, но електронната страница, на който той е поместен, често се използва от ислямистки бунтовници и е с логото на Ал Сахаб - медията на "Ал Кайда".

От АП уточняват, ча трима души, за които се смята, че са членове на "Ал Кайда" и които се издирват за бомбените атентати пре 1998 г. срещу посолствата на САЩ в страни от Източна Африка, са лидери в Съюза на ислямските съдилища в Сомалия.