Част от задкулисието е, когато без мандат и без яснота за обществото определени фактори в държавата като двама депутати и двама министри се срещат с група американски сенатори. Това е сериозна политическа среща.

Пламен Орешарски я направи в кабинета си и според мен това е върхът на унижението. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия Румен Петков от АБВ.

По думите му, унизителното в срещата на Орешарски с американските сенатори е, че след нея премиерът е заявил спирането на проекта „Южен поток" три дни след обявената декларация на американското посолство, в която САЩ заплаши българските фирми със санкции, ако работят с избрания строител на българския участък на "Южен поток" - "Стройтрансгаз", който попадна под ударите на американските санкции след анексирането на Крим от страна на Русия.

По „Южен поток" се направиха маса щуротии с определянето на изпълнителите и Европейската комисия за това е права да реагира с определянето на цената", подчерта Петков.

Освен България зад „Южен поток" стоят Италия, Австрия, Унгария и спирането на този проект засяга интересите и на тези държави. Петков посочи, че решението на Орешарски за проекта е унизително и за БСП, както и за цялата страна.
„Когато зад гърба на обществото се провеждат срещи, от които може да пострада българският национален интерес - това е унизително", подчерта той.

Петков обясни, че това решение е уговорка, с помощта на която сегашното правителството да се задържи повече време на власт, но удължаването на съществуването му не може да е повече от месец и половина - два.
„Защото това безумие със 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" виждаме колко бързо върви. Преди месец военният министър каза, че ще купи нова ескадрила от Съединените щети. Имаме ли становище на ВВС, имаме ли експертиза, имаме ли експертна оценка - не", каза Петков.

По думите му, не е възможно да се затоплят отношенията между ДПС и БСП след срещата на двама министри и двама народни представители от БСП с тримата американски сенатори.

Поведението на Сергей Станишев е абсолютно неадекватно. Защото това, което Станишев го говори сега, и Георги Първанов, и Ивайло Калфин, и аз го говорим от близо година. И той (Станишев) се сети за това 11 дни след изборите. Защото ръководството на БСП и персонално Станишев да се сърди на Лютви Местан? Той си мълча 11 дни - той остави мандатоносителя 11 дни да направи анализ, да излезе и да даде своята оценка", каза още Румен Петков.