В няколко гръцки петролни рафинерии започна стачка заради орязаните заплати на работниците, съобщи БНР. Десет дни ще стачкуват работещите в инсталациите в Солун, Елевсива и Аспропиргос. До средата на тази седмица не се очаква липса на гориво по бензиностанциите, но много шофьори вече се презапасяват с бензин.

До края на деня се очаква решението на съда дали стачката е законна. Синдикатите решиха да започнат продължителни протести и прекратиха зареждането на пазара от трите рафинерии, след като не се споразумяха с ръководството на фирмата за заплатите на работниците.

Междувременно от профсъюзите и опозицията предупредиха, че вероятно правителството на Папандреу ще приложи нови шокови мерки за намаляване на бюджетния дефицит. Депутати коментираха в медиите, че гражданите не биха издържали ново орязване на заплатите и пенсиите и предупредиха кабинета за риск от нарастване на социалното напрежение в страната.

Гръцките индустриалци, от своя страна, настояват правителството да свали корпоративния данък, както е у нас.

Днес в Атина пристига екип на Европейската комисия и Международния валутен фонд за нова проверка на финансовото състояние на Гърция.