След наводненията и свлачищата, отнели живота на близо 750 души в планински район северно от Рио де Жанейро, Бразилия ще създаде национална система за ранно предупреждение и предотвратяване на бедствия, съобщи правителството, цитирано от АП.

Системата, която се очаква да заработи с пълен капацитет до четири години, ще включва 15 радара и купен наскоро суперкомпютър. С тяхна помощ ще се прогнозират и наблюдават екстремните метеорологични условия, което ще осигури на властите достатъчно време да евакуират хората от силно застрашени райони, каза министърът на науката и технологиите Алоизио Меркаданти.

В Бразилия има поне 500 силно застрашени области, където на риск са изложени пет милиона души.

От своя страна Световната банка обяви, че обмисля да финансира проект за реорганизиране на бразилската система за гражданска защита на федерално, щатско и общинско равнище. Банката посочи, че е определила заем от 485 млн. долара за строеж на жилища и преместване на семействата, живеещи в райони с висок риск от свлачища и тежки наводнения.

Броят на жертвите на проливните дъждове от миналата седмица в района на Рио де Жанейро може да надхвърли 1000 души. Най-засегнатите градове са Нова Фрибурго с 365 жертви и Тересополис с 308. В неизвестност са 401 души, но този брой непрекъснато се променя с откриването на нови тела в калните потоци, които заляха планинския район на стотина километра северно от Рио.