Администрацията на Президента обяви, че е готова да организира съкратен курс по конституционно право за всички политици и кандидат-депутати.
Макар от Дондуков 2 да не конкретизират, се разбира, че предложението е насочено предимно към лидера на РЗС Яне Янев и неговия екип по повод днешния брифинг на Янев.

Този курс ще им помогне да бъдат максимално компетентни и коректни занапред при боравенето с текстове от Конституцията, свързани с правомощията на държавния глава да налага вето или да издава укази за обнародване на закони, уточняват от президентската администрация.

Обучението ще даде възможност за обективна преценка и призивите им през медиите един или друг закон да бъде „пуснат" или „върнат" няма да се дължат единствено на политическо или предизборно говорене. Ще избегнат и популистките спекулации за налагане на натиск от един или друг фактор, коментират от „Дондуков" 2.

Така според тях ще се намалят и случаите, в които една информация се представя пред обществеността като достоверна, въпреки че не е.

Пореден пример за това е „достоверната информация", че юристите на държавния глава на 24 и 25 март „ са работили по възможността Законът (за публичност за имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности) да бъде върнат".
Тази информация не отговаря на истината, което е видно от брой 30 на „Държавен вестник", от който става ясно, че указът за обнародване на закона е издаден още на 20 март 2013 г. Приписването на заслуги и „победи" е некоректно в този случай, коментират от президентството.

От там със съжаление констатират, че в последните седмици широко се използва подходът откровени спекулации или откровено невярна информация да бъде представяна пред обществото като „достоверна".

В тази връзка администрацията на Президента заявява, че всички министри от служебното правителство са подали в законоустановения седемдневен срок декларации по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.
Освен това, от членовете на кабинета са изискани и декларации, в които дават съгласието си всички посочени от тях лични данни да бъдат публично оповестени, с цел обществото да получи пълна информация за членовете на служебния кабинет.