Кметът на община Исперих Бейсим Басри Шукри е арестуван по обвинение в опит за убийство.

То е заради стрелбата срещу горски стражари в резервата "Воден" в края на февруари, съобщиха от Окръжната прокуратура в Разград.

Тогава от дърво в охраняваната гора бракониер стреля с автомат "Калашников" по горската стража. Нападателят бил хванат от лесничеите да следи капан.

Като разбрал, че е разкрит, той започнал да гърми, слязъл от високото и докато бягал, повторил стрелбата по тримата държавни пазачи.

Първоначалното разследване бе насочено срещу шофьора на градоначалника - Шенол Бакир. По време на престоя си в ареста той признал, че автоматът е собственост на Басри, но твърдял, че сам го е взел от ловна хижа, собственост на община Исперих, в която шефът му държал пушките си.

По-късно шофьорът бе освободен срещу парична гаранция от 2 500 лв., а прокуратурата заподозря за стрелбата исперихския кмет.

От там уточниха, че обвинението срещу първоначално задържания общински служител на община Исперих Шенол Бакир е прекратено.

Делото ще бъде внесено в Окръжния съд в Разград с предложение за налагане на постоянна мярка "задържане под стража", съобщава БНР.

Очаква се днес да бъде свикано извънредно заседание на Общински съвет - Исперих, по повод ареста на кмета, с позиция ще излезе и общинската структура на партията, която го е издигнала - ДПС.