МВР повишава сигурността по курортите ни с информационни брошури за опасностите, които дебнат туристите.

Успешен зимен сезон отчете вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев, който се срещна с посланици, за да обсъдят как е минал зимният сезон и сигурността на чуждестранните туристи и мерките за предстоящия летен сезон.

Изминалият сезон беше добър, категоричен бе министърът. 2,5% ръст на чуждестранни туристи е отчетен тази зима. Нямаше регистрирани тежки престъпления спрямо чуждестранни туристи, има намаление на броя на кражбите и загубени вещи, каза още силовият министър.
Цветлин Йовчев е убеден, че и летният сезон ще е успешен от гледна точка на сигурността на чуждите туристи.

Попитан какви мерки за обезпечаване на сигурността се предприемат в контекста на атентата в Сарафово и бежанския наплив, Цветлин Йовчев каза: „Към момента директни заплахи за чуждестранните туристи, които да произтичат от бежанците, от засиления миграционен натиск или от ситуацията в Украйна, няма".
Не можем да очакваме подобни директни заплахи особено през предстоящите месеци през летния сезон, категоричен бе Цветлин Йовчев.

Що се касае за летището в Сарафово, той увери, че са взети допълнителни мерки за сигурност. Инструктират се мениджърите на хотели, за да се гарантира сигурността на туристите.

Освен това повече полицаи ще бдят за сигурността на почиващите по морските курорти. Ще имаме завишено полицейско присъствие, обеща МВР шефът.

„Предприемат се мерки за събиране на изпреварваща информация и проследяване на такива групи, за които има данни, че са извършвали в миналото или че се канят да извършват престъпления", допълни той.
МВР ще спре командироването на полицаи по границата ни с Турция за сметка на морските курорти.

Йовчев обеща по-добра сигурност тази година, отколкото тя е била през изминалата 2013-а.

Обобщено 5-те мерки на МВР за сигурността на летния сезон са:
1. Промяна на патрулно-постовата дейност
2. Изготвяне на мониторинг на престъпния контингент по морето
3. Изпращане на допълнителни полицаи по морските курорти
4. Изготвя се инструктаж на мениджърите и собствениците на хотели как да предупреждават туристите за тяхната сигурност. В тази връзка МВР ще изготви брошури, които управителите на хотелите ще раздават на туристите. В тези брошури ще има информация за опасностите, които дебнат почиващите и телефони за контакт при опасност.
5. МВР осигурява и повече преводачи, които да помагат на служителите на реда при работата им с чуждестранните туристи.

Джонатан Алън, посланик на Великобритания у нас, на свой ред коментира, че има прости и бързи решения на проблемите със сигурността на чуждестранните туристи. Ние искаме нашите туристи да дойдат в България, да бъдат много доволни и щастливи и да харчат много пари, подчерта той, като благодари на полицаите в Боровец и Банско за осигуреното спокойствие на туристите.

Обсъдена е сигурността на туристите в Слънчев бряг и други летни курорти. Проблемите там според Джонатан Алън са основно заради малкото служители на реда, които говорят чужди езици и специално английски.
Две години говорим за това, но днес чухме, че ще има решение, че служители вече са избрани, за да отидат в летните курорти, че ще има повече преводачи в Слънчев бряг и други летни курорти, подчерта британският посланик.