Делото за убийството на Стоян Балтов достигна до етап пледоарии.
Прокурорите по делото поискаха и за тримата подсъдими Александър Данаилов, Вили Георгиев и Светлозар Стоилов по 20 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.
Обвинението бе категорично, че доказателствата несъмнено сочат, че подсъдимите са извършители на умишлено убийство.

Припомняме, на 5 декември 2008 г. при сбиване пред дискотека „Амнезия" в Студентски град студентът Стоян Балтов почина вследствие на множество удари и ритници в областта на главата, като преди това центровете на дишането и кръвоснабдяването му са били парализирани.

Прокурорите изтъкнаха в пледоарията си, че според свидетелските показания тримата подсъдими са участвали в подобни инциденти винаги, когато са употребявали алкохол. Прокурорите подчертаха, че обвиняемите са проявили изключителна ярост и ожесточение спрямо починалия Балтов и това прави деянието им още по-страшно.

Адвокатът на родителите на Балтов поиска от съда още по-тежка мярка - доживотен затвор. Той обърна внимание на съдиите на леките наранявания на Октай Енимехмедов след нанесения му побой от делегатите на злополучната конференция на ДПС от месец януари тази години. „Представете си колко по-озверели са били тези младежи, за да смелят до смърт едно здраво и атлетично момче", призова адвокатът.
Според него основната цел, която подсъдимите са преследвали, е „да си направят кефа". Той ги определи като „глутница, жадна за кръв" и изтъкна, че няма никакво доказателство, което да смекчава вината им.

Защитата на подсъдимия Александър Данаилов поиска от съдебния състав деянието на неговия клиент да се гледа не като „умишлено убийство по особено жесток начин", а като „причиняване на смърт по непредпазливост при умишлено нанесена телесна повреда". Адвокатът подчерта, че освен тримата подсъдими, е имало и други участници в побоя и поради това според него обвинителният акт не е коректен.

Затова той апелира към прекратяване на производството. Остатъкът от заседанието се превърна в своеобразна борба за доказване вината на подсъдимия Вили Георгиев. И двамата му защитници защитаваха тезата, че той е нанесъл един единствен удар на Балтов и то не от тези, които са били смъртоносни.

Адвокатът на родителите на Стоян Балтов веднага се намеси и подчерта, че Георгиев е попречил на момче от другата компания да помогне на вече падналия на земята Стоян, като изтъкна, че това се счита за съдействие, допринасящо за смъртта му.

Бащата на обвиняемия Вили също пожела да направи изказване и сподели, че е наясно какво е направил синът му, но изтъкна, че категорично не е виновен за смъртта на Балтов. „Гордея се, че е мой син", заяви той.

Майката на убития студент веднага скочи от мястото си и му извика „Трябва с жена Ви да сте в черно и да се срамувате цял живот от този син". Тя гневно му подвикна, че Вили Георгиев е бил най-далеч от боя и е изтичал обратно, не за да помогне на Балтов, а за да го убие.

Защитникът на Светлозар Стоилов също отрече младежът да е виновен за смъртоносните удари, нанесени на Балтов. Според адвоката, експертизата, касаеща фаталните удари, няма достатъчно конкретика и на това може да се гледа като на процесуално нарушение.

Подсъдимите Вили Георгиев и Александър Данаилов поискаха от съда справедливо решение, а Светлозар Стоилов помоли да бъде оправдан. Съдът реши, че ще прочете присъда на 19 юли от 11 часа.