През април се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, а валежите - около и под нормата, повече в Западна България и планинските райони.

Най-ниските температури ще са между 1 и 6 градуса, а най-високите - между 26 и 31 градуса.

Това е месечната прогноза за месеца на НИМХ към БАН.

През първото десетдневие валежите ще са сравнително малко, а температурите - нормални за сезона.

Затопляне ще има към 4-6-ти април.

През второто десетдневие температурите също ще са около нормалните. Времето ще е променливо, с повишена вероятност за превалявания към средата на десетдневието, а около 17-ти - за краткотрайно захлаждане.

Топло ще остане и през третото десетдневие на месеца. Ще има краткотрайни превалявания, повече и по-чести в планинските райони.

Въпреки че април е типично пролетен месец и температурите значително се покачват, понякога при нахлуване на студен въздух от север вали сняг, а минималните температури се понижават под 0 градуса по С, предупреждават синоптиците. Опасност от слани съществува през целия месец.

През втората половина на месеца по принцип зачестяват гръмотевичните бури.

При интензивни затопляния обаче понякога се достигат летни температури, дори до 34 градуса С.

Средната месечна температура през април за по-голямата част от страната е между 11 и 13 градуса С, по Черноморието и във високите полета - между 9 и 11 градуса по С, а за планините - от минус 2 до 8 градуса С.

Средната месечна сума на валежите в равнините е между 40 и 60 mm, в планинските райони - между 60 и 100 mm.

Броят на слънчевите дни ще се увеличи.

В началото на месец април Слънцето изгрява в 7 ч. и 10 мин. и залязва в 19 ч. и 52 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 42 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 6 ч. и 23 мин. и залязва в 20 ч. и 25 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 2 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 3.04 - новолуние, 11.04 - първа четвърт, 18.03 - пълнолуние, 25.03 - последна четвърт.