МВФ планира да открие свой мониторингов офис в Атина, където вече провежда свое наблюдение на гръцката програма за въвеждане на строги икономически мерки, съобщи представител на МВФ, цитиран от europe.bg.

„Офисът в Атина ще заработи след месец, най-много след шест седмици", коментира Пол Томсен, зам.-директор на МВФ за Европа.

По думите му ролята на офиса е събира данни, които да анализира и обсъжда с гръцките власти.

Припомняме, мисията на ЕС и МВФ приключи тази седмица двуседмичен одит на гръцките финанси, за да определи дали да предостави следващия транш от заема, възлизащ на 11,9 млрд. долара.

Инспекторите заявиха, че са доволни от постигнатия напредък, но отбелязаха че все още съществуват „основни предизвикателства".

Представителите на гръцкото правителство трябва да представят предложения за реформиране на държавните железници, за които мисията твърди, че имат дългове от 10 млрд. евро.

Томсен изключи перспективата Гърция да реорганизира огромния дълг, оценен на около 300 млрд. евро от продукцията през тази година.

Проблемът в Гърция не е размерът на дълга, колкото липсата на конкурентоспособност. Основните предизвикателства пред Атина са постигането на растеж и създаването на работни места", заяви още той.

По думите му страната трябва да стане конкурентоспособни в рамките на еврозоната.