Европейската комисия най-вероятно ще спре плащането на около 500 млн. евро от предприсъединителните фондове за България и ще предупреди страната, че може да загуби и допълнително финансиране, ако не засили борбата си с корупцията, съобщи източник от Брюксел, цитирани от Ройтерс.

Съдържанието на редовните мониторингови доклади за България и Румъния, които ще бъдат представени следващата седмица в Брюксел, засега се пазят в тайна дори от правителствата в София и Букурещ.

Според запознат със съдържанието им източник обаче Брюксел ще разкритикува остро равнището на корупция и неработещата съдебна система и в двете страни, но само на България засега ще бъдат наложени финансови санкции.

Говорителят на ЕК Марк Грей определи информацията за спрените 500 милиона евро като част от поредицата слухове и спекулации, които предшестват доклада на комисията.

Страната ни ще загуби замразените вече предприсъединителни фондове по програмите САПАРД, ФАР и ИСПА, по които тече разследване от страна на ОЛАФ, съобщи пожелалият анонимност източник.

"В България са налице сериозни, систематични проблеми. Ще съобщим, че страната ще бъде лишена от някои средства", заяви той, като отказа да даде подробности, но потвърди, че става въпрос за около половин милиард евро.

Според информацията докладът ще съдържа и положителна оценка по отношение дейността на новия вицепремиер по европейските фондове Меглена Плугчиева, назначаването на нов министър на вътрешните работи и създаването на национална агенция "Сигурност".

Ще бъде отбелязан обаче и неуспехът на София в борбата с корупцията по високите етажи и липсата на присъди по редица знакови дела.

Европейската комисия обаче няма да приложи предпазната клауза за замразяване на сътрудничеството с България в съдебната област, тъй като подобен ход би бил контрапродуктивен, заяви още източникът.

В същото време не се изключва и възможността Брюксел да ни откаже средства и за в бъдеще.
Припомняме, България трябва да получи около 11 милиарда евро субсидии за земеделието и регионалното развитие в бюджета за периода 2007-2013 г.
Досега тя е получила твърде малка част от средствата заради проблеми с агенциите, които разпределят фондовете на ЕС.

"Ако отнемат акредитацията на разплащателните агенции, ще е много по-зле от каквито и да е предпазни клаузи", смята български представител, цитиран от Ройтерс.

Припомняме, вчера стана известен и подчертано негативният доклад на ОЛАФ за проблемите в САПАРД, произтичащи от корупция и политически чадър над определени лица - както отбелязват от Европейската служба за борба с измамите.