В община Суворово е обявено бедствено положение.

Във всички села в общината няма ток, а пътищата са трудно проходими.

Това съобщиха днес от пресслужбата на областната администрация във Варна след заседанието на щаба за действия при бедствия и аварии.

Затворени в региона са магистрала "Хемус", проходът Провадия - Айтос и пътищата Суворово - Ветрино, Варна - Добрич, Баирбаши - Суворово, Баирбаши - Кичево, Варна - Русе, Вълчи дол - Суворово.

Основен проблем е почистването на пътя Варна - Добрич, за да се осигури снабдяването с хляб на Варна и част от областта.

Там работят екипи на пътните управления от двата града, както и машини на Гражданска защита.

През тази нощ екип на "Гражданска защита"- Варна е откарал родилка от девненския квартал "Повеляново" до АГ- болницата в морския град. Друг екип на дирекцията е доставил кръвна плазма в Провадия, необходима за спасяването на родилка.

Цялата техника на Гражданска защита в момента работи в областта. Верижните машини изтеглят закъсали тирове и автомобили. Оказана е помощ на над 90 автомобила в района на магистрала "Хемус", пътят Варна - Добрич и стария път Варна - София.

Пътници са извозени и подслонени в общинските администрации на Ветрино и Дългопол. На тези, които са предпочели да останат в колите си, е осигурено гориво и с тях се поддържа постоянна връзка.

В момента в областта 47 села са без ток, осем - без вода. Екипите на "Е.ОН" и "ВиК" работят по отстраняването на авариите.

Пристанището във Варна е отворено. На летището са анулирани всички полети.