САЩ са загрижени от навлизането на т. нар. „хуманитарен конвой" от Русия на територията на Украйна без съгласието на  украинските власти, предадоха информационните агенции.

Белият дом настоява Кремъл незабавно да изтегли конвоя заедно с персонала в него.

„Това е нарушение на суверенитета и  териториалната цялост на Украйна от страна на Русия." - заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.

„Русия трябва незабавно да изтегли техниката и персонала си от територията на Украйна. Ако не го направи това ще  има своята цена и ще доведе до задълбочаване на  изолацията." - заяви представителят на Пентагона.

Същевременно заместник-съветникът  по националната сигурност на президента Барак Обама - Бен Родс,  изрази загриженост, че действията на Русия могат да доведат до нова ескалация на украинския конфликт. Той предупреди, че ако конвоят остане на територията на Украйна, Москва може да очаква нови санкции от страна на Вашингтон

Припомняме, днешното навлизане на руския конвой в суверенната територия на Украйна предизвика остра реакция от страна на генералния секретар на  НАТО Андерс Фог Расмусен, както и от ЕС, и от украинския президент Петро  Порошенко.