Папа Франциск апелира за обновление на Римокатолическата църква и атакува неограничавания от държавата капитализъм, определяйки го като „нова тирания". Той призова световните лидери да се борят с бедността и нарастващото неравенство в първото голямо съчинение, написано от него след като бе избран за папа.

В труда, чийто обем е 84 страници и който е известен като апостолическа проповед, озаглавена „Радостта от Евангелието", папа Франциск отива по-далеч от предишни свои коментари, критикувайки световната икономическа система, атакувайки „култа към парите" и молейки настоятелно политиците да гарантират на всички граждани „достоен труд, образование и здравни грижи".

Той също така призова богатите хора да споделят богатството си. „Точно както Божията заповед „Не убивай" поставя ясна граница, за да защити ценността на човешкия живот, днес ние също трябва да кажем „Не" на икономиката на изключването и неравенството. Такава икономика убива", пише папата в документа, публикуван днес.

„Как може да не попадне в новините смъртта на възрастен бездомен човек, починал заради липсата на средства за храна и подслон, ала е новина, когато фондовите пазари отбелязват спад от два пункта?", пита загрижено понтификът.

Папата посочва също, че обновлението на Римокатолическата църква не може да бъде отлагано и казва, че Ватиканът и неговата установена йерархия „също е необходимо да чуят призива за свещеническо преустройство".

„Предпочитам църква, която е обиждана, наранявана и замърсена, защото е излязла по улиците, отколкото църква, която е нездрава, защото е била затворена за проблемите на хората и защото остава вярна само на своята сигурност", пише папата.

Сред въпросите, относно които Римският първосвещеник е най-дълбоко загрижен, е икономическото неравенство. 76-годишният понтифик призовава за дълбока реформа на финансовата система и предупреждава, че неравномерното разпределение на богатството неизбежно води до насилие.

Папата обръща сериозно внимание и на сближаването с останалите християнски деноминации, а също така приветства сътрудничеството с евреите и мюсюлманите. Франциск призова ислямските страни да гарантират на християнските си малцинства същата религиозна свобода, на която се радват мюсюлманите на Запад.