Земеделският министър Мирослав Найденов призова зърнопроизводителите да проявяват разум и с протестите си да не затрудняват дейността на останалите хора.

Относно заканите на протестиращите да блокират гранични пунктове, той припомни, че когато това са направили гърците, България е поискала компенсации и предупреди, че ако сега бъде направено от наша страна, съседните ни страни могат да сторят същото и България да плаща.

С 2 500 машини фермeрите излизат на протест
Още...

Според Найденов зърнопроизводителите протестират за запазване на техните привилегии. За тяхно успокоение той съобщи, че в момента се обсъжда нулева ставка на ДДС при експорт на зърно. „Такава мярка въведе Румъния и резултатите са обнадеждаващи," добави Найденов.

Той потвърди, че е подписал със зърнопроизводителите споразумение, но обясни, че тогавашните прогнози за бюджета са били други.

Земеделският министър не се ангажира да коментира дали има картел или зърнена мафия. Той посочи, че е факт, че на пръстите на двете ръце са хората, които получават лъвския пай и съобщи, че един зърнопроизводител получил 30 милиона лева.

Найденов поясни, че не може да съобщи по-конкретна информация, но предложи зърнопроизводителите да си публикуват данъчните декларации.

Моята декларация, както и тази на шефа на Фонд „Земеделие" са публични. Нека отсрещната страна също бъдат така добри да си публикуват данъчните декларации, предложи министърът и добави, че тогава ще стане ясно дали протестът е за оцеляване на сектора.

Найденов е категоричен, че твърденията на протестиращите, че са намалени средствата за сектор „Земеделие" не отговарят на истината. Той представи данни, според които подпомагането на сектора е увеличено с 200 милиона лева за догодина в сравнение с настоящата година.

Европейските и националните плащания за единица площ са по-голяма сума за следващата година, отколкото тази година, изтъкна още земеделският министър и добави, че се намаляват само националните доплащания заради горния таван.

За сравнение Найденов изтъкна, че парите за животновъдите зелечуко и плодопроизводителите са по-малко, а те се нуждаят от подпомагане.

„Сега има три пъти повече жито, отколкото ни трябва и то се товари на шлепове и се изнася," каза още земеделският министър и добави, че според него не е редно да се субсидира стока, която се изнася в момент, в който трапезата на българина се нуждае от продукцията на животновъди и зеленчукопроизводители.

По думите му земеделието може следващата година да получи по-малко, за да оцелеят българският зеленчукопроизводител и българското животновъдство. „Какво го грее българина, че субсидираме пшеницата, която се изнася," добави той.

Мирослав Найденов подчерта, че след Първата световна война именно българското земеделие е извело държавата от кризата и призова: „Да не вземаме от по-слабите. Животновъдите и зеленчукопроизводителите нямат нито комбайни, нито трактори, а дори и да имат - те са в толкова окаяно състояние, че не могат да излязат на улицата," каза той и изтъкна, че именно зърнопроизводителите са получили по време на сегашното правителство 1,5 милиарда, с които са купени тракторите, с които сега излизат на улицата.

По повод казаното по-рано през деня от президента Георги Първанов, че не очаква протестите да стихнат, Найденов отправи призива: „Политици, не заигравайте с хляба."