Атаката на военните сили на НАТО срещу Либия е в пълно съответствие с разпорежданията на Съвета за Сигурност на ООН, каза Генералният секретар на НАТО Андрес Размусен, цитиран от РИА Новости.

"Всичко, което НАТО прави е в рамките на установените права от ООН", каза Размусен след срещата му с руския президент Дмитрии Медведев в руския курорт Сочи.

Той допълни още, че военният съюз няма за цел да се намесва при изграждането на политическия живот в Либия, а самите граждани ще направят бъдещият избор за страната си. Военната атака на силите на НАТО е насочена само към специфични военни цели.

В същото време Дмитрии Медведев се изказа по отношение на Либия след проведената срещата в Сочи между Русия и НАТО.

По неговите думи, операцията на съюзниците в Либия е тест за новата стратегическа концепция на алианса, и че вижданията на руското правителство съвпадат с тези на ръководството на НАТО.

"Ние сме с еднакво мислене по отношение бъдещето на Либия. Всички искаме Либия да бъде една суверенна държава от съвременен тип", поясни Медведев.

Либия е разтресена от стълкновения между правителството и опозицията от средата на февруари. НАТО се намесиха през март с резолюция на ООН, която беше удължено до края на септември.