Хиляди индийци излязоха на мирни протести в столицата Делхи след смъртта на групово изнасилената студентка.

23-годишната жена, чието име не се споменава, почина рано тази сутрин в болница в Сингапур, където бе настанена за специализирано лечение. Тялото й ще да бъде транспортирано обратно в Индия за погребението.

Полицията отцепи големи части от центъра на Делхи в близост до правителствени сгради, затвори голям брой от станциите на метрото и апелира хората да не пътуват в града.

Стотици въоръжени полицаи и служители от силите за борба с безредиците са мобилизирани. Много от тях са жени.

Събирания на повече от петима души в центъра на града са забранени.

Припомняме, на 16 декември 23-годишната студентка по медицина бе жестоко пребита, изнасилена и близо час след това е изхвърлена от движещ се автобус. Случаят провокира кървави публични протести в Индия, по време на които бе убит един полицай.

Шестимата мъже, арестувани във връзка с изнасилването, вече са обвинени в убийство.
Двама полицаи бяха уволнени след инцидента.

Преди дни индийският премиер Манмохан Сингх призова населението за спокойствие. Властите в страната обещаха да предприемат мерки, които да осигурят безопасността на жените. Те ще бъдат въведени предимно в столицата Делхи, определяна за индийската столица на изнасилванията". Предвижда се осигуряване на допълнителни полицейски екипи, които да патрулират вечер, засилени проверки на автобусите и забрана на такива, които са със затъмнени прозорци.

По официални данни на полицията в Делхи на всеки 18 часа в града се случва по едно изнасилване.

Преди три дни 17-годишно момиче, също жертва на групово изнасилване в Идния, се самоуби.