Без АЕЦ „Белене" през 2020 година българите ще бъдат принудени да плащат близо един милиард лева повече за електроенергия. Причина за това е тежестта от таксите върху въглеродни емисии и за енергия от ВЕИ.
За това предупредиха специалисти от областта на ядрената енергетика по време на конференция в София.

Според анализ, направен от Таско Ерменков, председател на сдружение „За обективна и честна информация", през 2020 година в страната ни ще бъде налице енергиен дефицит. По думите му това ще наложи търсене на доставки, при които цената на горивото най-малкото ще влияе върху крайната цена на тока.
Затова според Ерменков без АЕЦ „Белене" енергетиката в България може да се окаже неконкурентна.

„Ако ние не построим АЕЦ у нас, някой друг на Балканите ще го направи у тях, и ще ни продава това, което можем сами да си произвеждаме",
убеден е той.

Ерменков мотивира изграждането на втората атомна централа и с факта, че вече имаме изградена площадка, в която са инвестирани много средства и която е призната за една от най-добрите.

Доверието към АЕЦ по света се завръща
Още...

„Новата АЕЦ трябва да бъде изградена, защото е гаранция за повече национална сигурност" и за да останем в клуба на ядрените държави", коментира още той. По думите му АЕЦ „Белене" е необходима, за да може българската енергетика да е модерен отрасъл.

В своя доклад Ерменков обърна специално внимание на стратегията за национална сигурност в България, където се посочва, че развитието на ядрената енергетика е от стратегическо значение. „И забележете, в стратегията се изключва предлога „или" и се говори за развитие и на ядрената енергетика, и на чистата въглищна енергия, и на природен газ, където е възможно, и на ВЕИ", посочи той.

Ерменков допълни, че предстои да бъдат направени още няколко конференции, на които да се покажат взаимовръзките между АЕЦ „Козлодуй" и АЕЦ „Белене", за да се подчертае, че тези проекти не са антагонистични и че може да има и втора атомна централа, и нови блокове в „Козлодуй".

В тази връзка той се върна назад във времето и обобщи какви са плюсовете от модернизацията на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй". На първо място Ерменков постави изградените контакти със световни водещи фирми в областта на енергетиката, както и създаването и утвърждаването на седем инженерингови компании, които в момента са гръбнакът на поддръжката на българската енергетика. „Нашите специалисти придобиха познанията и авторитета на световните специалисти", изтъкна той.

Днешната  конференция бе на тема „За АЕЦ „Белене" - без политическо говорене".

Тодор Мадолев, ПР експерт в ядрената енергетика, обясни, че с днешното събитие не се цели да се вземе думата на политиците, но те трябва да оставят да говорят експертите. По думите му в страните с действащи ядрени мощности е прието специалистите да си мерят всяка сричка, защото и най-малката неистина или неразбиране на казаното може да срине доверието на обществото.

„Много непрофесионални изказвания на политици се направиха през последните години, което уронва авторитета ни в международен план. За радост тези изказвания все още не са катастрофални на национално ниво", отчете Мадолев.