Скоро проблемът с висящите кабели по фасадите ще бъде разрешен. Нов еврорегламент задължава  доставчиците на интернет, телевизия и телефон да крият жиците в общи пространства от жилищата, съобщава НоваТВ. Правилата за прокарване на кабелите ще се договарят между доставчиците на комуникационни услуги и домоуправителите.

Висящите кабели опасват по-скоро старите сгради в градовете, при които кабелна телевизия и интернет са прекарвани преди години. При по-новите жилища подобни гледки са рядкост.

Най-късно през 2017 г. паяжините от жици трябва да изчезнат от всички сгради. А доставчиците - да вкарват кабелите в специално изградени шахти, а не да дупчат, където решат.

„Във всяка една новопостроена сграда или сграда, която се реновира, ремонтира - всяка обща инфраструктура да позволява предоставяне на телефонни услуги, телевизионни услуги, интернет - тя ще е подготвена за широколентов достъп", твърди Калина Димитрова от дирекция „Съобщения" в Министерството на транспорта.

Доставчиците са готови да се съобразят с изискването.

„Няма разумен начин да се поддържа добра услуга на добра цена, когато кабелите са хвърчащи по фасадите", смята Емил Станчев - управител на интернет доставчик.

Освен това премахването на мрежите от кабели и жици ще гарантира по-добро качество на услугите и по-голяма безопасност. Въпреки това проблеми при прокарването на кабелите има.

„За да изпълним изискванията, ние трябва да започнем да плащаме на всеки, който пожелае такса - или приемаш предложението, или ти режат кабела", обяснява ситуацията Станчев.

Затова държавата ще облекчи режимът за прокарване и ползване на комуникациите.

„Затова е хубаво да има единни правила, които да улеснят достъпа и да има договаряне", смята Калина Димитрова от Министерството на транспорта.

Правилата за достъп на техниците до сградите ще се договарят с домоуправителите.