Очаква се финансовият министър Симеон Дянков да информира депутатите от парламентарната група на ГЕРБ за разговора му с управителя на НОИ Христина Митрева. Поводът е евентуалното й освобождаване от поста, съобщава БНР.

Шефът на НОИ разговаря с финансист номер едно вчера, няколко дни, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че рокада по върховете на института ще има заради несъгласие с управлението на финансите, както и заради това, че Христина Митрева е навършила пенсионна възраст.

След срещата се очаква депутатите от ГЕРБ да излязат с позиция по казуса. Тяхното мнение ще е решаващо за бъдещето на Христина Митрева. Причината е, че само Народното събрание може да я освободи от поста, защото заеманата от нея длъжност е избираема и с мандат.

В съобщение до медиите вчера тя заяви, че не смята да подава оставка. Фактът, че тя е в пенсионна възраст по никакъв начин не означава, че Митрева трябва да се пенсионира, тъй като Кодексът на труда позволява на хората да работят и след това, обясниха от НОИ.

Основното обвинение срещу Митрева е, че не е разработила правилно приходите от общественото осигуряване. Ето отговора на пресцентъра на НОИ:

Бюджетът на държавното обществено осигуряване (ДОО) не се прави по собствени идеи. Според процедурата Министерството на финансите изпраща заложеното в макрорамката на държавния бюджет, тъй като бюджетът на държавното общественоосигуряване е част от държавния.

След това експертите на осигурителния институт изготвят проект на бюджет на ДОО, който се съгласува с Националната агенция за приходите, приема се от Надзорния съвет на НОИ, после от Министерския съвет, а след това от бюджетна комисия и на първо и второ четене от парламента.