49-годишния Иван Богоев, обвинен, че е изработвал фалшиви документи в печатница на ул. „Розова долина" в Пловдив, засега остава в ареста.

Припомняме, на 28 август при спецоперация в бизнес сграда в Пловдив беше разбита печатница за фалшиви документи. При обиска освен документи за самоличност, са намерени визи за държави от ЕС, шофьорски книжки и дипломи за завършено образование. На някои от откритите фалшификати имената са арабски.

Районният съд взе решение, че Богоев трябва да остане с най-тежката мярка за неотклонение, въпреки протестите на адвоката му Мирослав Каварджиков, който поиска освобождаване заради лошо здравословно състояние на арестувания, съобщава БНР.

Според защитника здравословното състояние на 49-годишния Иван Богоев е лошо - има 46 % нетрудоспособност, липсва му бъбрек, страда от рак на ларинкса и хипертония. Според прокурор Светлана Ангелчовска обаче той изглеждал в добро общо състояние, затова поиска обвиненият фалшификатор да остане зад решетките.

Съдът прецени, че е налице реална опасност да извърши престъпление, ако спрямо него бъде взета по-лека мярка. Затова свидетелства и съдебното минало на обвиняемия, който вече е осъждан за такова престъпление.

Обвиненията срещу Иван Богоев са за изготвяне на фалшиви документи, сред които и паспорти за арабски граждани. На въпрос на журналисти изготвял ли е фалшиви документи за бежанци, Иван Богоев заяви: „Глупости!"

Съдът обаче освободи другата обвинена по случая - 28-годишната Анна Калева под парична гаранция от 10 000 лв.

Решението на съда може да се обжалва в 3-дневен срок. При евентуален протест делото ще бъде насрочено за 08 септември.