В разгара на кампанията по изваряване на ракия започнаха и множеството нарушения на акцизното законодателство в специализираните малки обекти за изваряване на ракия.

Проверка на подобен обект в Русе от Агенция „Митници" засекла множество нарушения. При разрешена експлоатация на три казана за изваряване, в обекта са открити четири. Не е спазено изискването за уведомяване на митническите органи за промяната в броя на техническите съоръжения.

Под три от казаните огънят е догарял и е имало следи от изваряване, но клиентите вече са напуснали обекта с ракията. В нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове, за изварените количества ракия не е начислен акциз, не са издадени документи и не е извършено вписване в дневника на обекта.

От Агенцията поясниха, че на лицата, изварявали ракия, не е изискана справка-декларация, че материалът за изваряване е получен от плодове или грозде - собствено производство.

В обекта не са били налични уреди за измерване, съответстващи на изискванията на Наредба №3 за специфичните изисквания за контрол върху средствата за измерване при производство на акцизни стоки.

Предстои образуване на административнонаказателно производство и отнемане удостоверението на обекта.

Проверките в други подобни обекти продължават.