С процедурни трикове започна днешното заседание на парламента.

181 депутати от всички групи се регистрираха и така бе даден кворум. Веднага след регистрацията обаче от ГЕРБ напуснаха пленарна зала в знак на протест срещу промените, които се предвиждат в Закона за ДАНС, който е и първа точка в дневния ред на парламента.

ГЕРБ иска президентско вето върху закона за ДАНС
Още...

Припомняме, вчера бившите управляващи бойкотираха заседанието на НС с обяснението, че участието им в него е безмислено, защото останалите три партии в парламента не се вслушват изобщо в думите им. ГЕРБ се заканиха да не влизат и в бъдеще в пленарна зала.

Днес зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов повтори вчерашните думи на лидера си Борисов, че ГЕРБ ще се държи като конструктивна опозиция.

Той обеща, че след един час партията ще даде брифинг в НС, на който да обясни защо е против промените в Закона за ДАНС. Това, което се прави в момента, е против националната сигурност на България, категоричен бе ексвицепремиерът.

Припомняме, вчера правната комисия гласува на второ четене промените в Закона за Държавната агенция за национална сигурност, според които ГДБОП се влива в ДАНС.

По-рано днес стана ясно, че групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент, в която членува и ГЕРБ, е взела решение да изпрати парламентарен въпрос до Европейската комисията във връзка с промените в сектора за сигурност, които предстои да бъдат гласувани на второ четене от Народното събрание днес.