Шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум предвижда критика от страна на някои финансови министри от еврозоната по отношение на сключеното споразумение за трета спасителна програма за Гърция, цитиран от „Гардиън".

Преди началото на извънредната среща на Еврогрупата, на която ще бъде обсъдена третата програма за Гърция, приета тази сутрин от гръцкия парламент, Дейселблум предупреди, че днешната среща няма да бъде кратка.

Някои министри ще повдигнат въпроси и ще критикуват някои казуси, прогнозира той и добави, че се надява в края на деня да има позитивен резултат.

Запитан за устойчивостта на гръцкия дълг, Дейселблум каза, че все още е голям проблем, особено за Международния валутен фонд. Ще погледнем въпроса от по-отблизо през октомври, допълни той.

Йерун Дейселблум също предупреди, че ако Гърция не приложи договорените реформи, програмата за подпомагане ще бъде спряна.

В същото време френският финансов министър Мишел Сапин каза пред журналисти преди срещата, че "много важна" работа са свършили Гърция и международните институции ( ЕК, ЕЦБ, МВФ и Европейският механизъм за стабилност).

Нашата задача днес е да решим дали да одобри споразумението за Гърция, каза Сапин и допълни, че въпросът за преструктурирането на дълга ще бъде разгледан през есента.

В същото време Германия подчерта, че подкрепата на Международния валутен фонд за трета спасителна програма за Гърция е от решаващо значение и от това зависи дали Берлин ще подкрепи програмата, съобщава „Франс прес".

„Участието на МВФ е от решаващо значение за правителството...това не се е променило", каза говорител на германския канцлер Ангела Меркел.