По предварителни данни от провеждащите се в Гърция предсрочни парламентарни избори радикалната левица СИРИЗА на бившия премиер Алексис Ципрас събира подкрепата на 32% от гласоподавателите. Това съобщава РИА „Новости", позовавайки се на източник в избирателната комисия.

Източникът поясни, че exit-poll се провежда на три етапа, като първият е с данните до 11 часа, вторият до 15 часа и третият - 18 часа. Но той уточни, че данните могат впоследствие да се променят.

Представителят добави, че при настоящите данни 8 партии влизат в парламента.

Ципрас поиска от народа нов силен мандат за СИРИЗА
Още...

Според изнесената информация втора сила е „Нова демокрация" с 29,6% от гласовете. Трети пък са крайнодесните от „Златна зора", които събират 6,8% от гласовете. Те са следвани от комунистите (6,5%), лявоцентристката ПАСОК с 6,2%, популистката „То потапи" ( 4,8%), „Народно единство", създадена от депутати от СИРИЗА, събира 3,1% и 3,1% събират „Независими гърци".

„Съюз на центристите" на Василис Левентис към момента не влиза в парламента, тъй като събира 2,8% от гласовете.

Според Интерфакс избирателната активност е по-ниска от 60%.

По-рано лидерът на СИРИЗА и бивш премиер на Гърция Алексис Ципрас изрази увереност, че народът ще даде на СИРИЗА силен мандат за ново управление на страната. Той заяви това пред журналисти, след като упражни правото си на глас в гръцката столица Атина.

Ципрас подчерта, че Гърция днес провежда парламентарни избори в духа на демократичните традиции.

"Гръцкият народ сам участва в тях и няма да даде на друг да взима решения вместо него, той взима бъдещето в своите ръце", посочи Алексис Ципрас. Той изрази увереност, че народът ще даде мандат, за да бъде продължена политиката на осигуряване на стабилност и перспективи за страната.

Лидерът на „Нова демокрация" Евангелос Меймаракис пък призова гърците да сложат край на лъжите и нищетата, която е обхванала страната, след като пусна своя глас в Атина.

„Днес политиците не говорят, гражданите говорят. Те говорят със своя глас. И аз мисля, че те искат да се премахне сивотата, лъжите, мизерията...И с вота си те искат да донесат истина и автентичност, така че да си осигурим по-добро бъдеще, по-добро бъдеще за всички гърци", каза той.

Припомняме, в Гърция днес 19 партии ще се състезават на извънредните парламентарни избори, до които се стигна след оставката на премиера Алексис Ципрас. Той загуби парламентарното мнозинство поради  разпада на групата на оглавяваната от него партия СИРИЗА.

Изборният ден започна в 7.00 часа местно време.

Около 38% подкрепа са необходими на партия, за да си гарантира мнозинство в 300-местния парламент. Партията, получила най-много гласове, получава бонус от 50 места в парламента.