Австрийските власти са намерили около 200 бежанци и са арестували петима каналджии като част от нова операция по границите на страната, съобщиха от вътрешното министерство на Австрия, цитирани от „Ройтерс".

"В часовете, след като започнахме да прилагаме мерките, за които се споразумяхме с Германия, Унгария и Словакия, успяхме да измъкнем над 200 бежанци от подобни автомобили, както и да задържим петима каналджии", посочи Конрад Коглер от австрийското вътрешно министерство.

От своя страна министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер заяви, че предприетите по австрийската граница проверки не са класическа форма на граничен контрол.
"Не нарушаваме правилата на Шенген", каза тя.

Междувременно стана ясно, че унгарска магистрала, водеща до Австрия, е била задръстена от 20 км трафик в понеделник сутринта, след като австрийските власти затегнаха контрола върху превозните средства, които биха могли да се използват за трафик на хора, съобщиха унгарски медии.

Освен аутобана М1, второкласен главен път също е бил задръстен от коли. През последните три дни унгарската полиция е хванала 8792 имигранти, преминали в Унгария, повечето от тях от Сърбия.

Унгарската полиция съобщи в неделя, че са арестувани петима заподозрени във връзка със смъртта на 71 имигранти, чиито тела бяха открити в изоставен хладилен камион на магистрала в Австрия миналата седмица. Четирима от тях са с българско гражданство.