България ще изгради система за ранни предупреждения от пожари в горите. Това обяви земеделският министър Мирослав Найденов при откриването на изложба на езерото Ариана в столица във връзка с Международната година на горите - 2011.

Системата е електронна и е базирана на термични датчици, които се разполагат в горските територии. При възникването на пожар датчиците предават информацията веднага на горските служители и пожарната, поясни Найденов и подчерта, че така ще се реагира в зародиш преди да започне видимият пожар.

Той каза още, че се водят преговори с Гърция съвместно да бъде направена единна система в пограничните райони на Рила, Пирин и Родопите за преждевременно алармиране на службите при възникване на пожари.

Министър Найденов допълни, че предстои да стартира пилотен проект в някое държавно горско предприятие. Инвестицията е дългосрочна и е в рамките от 500 000 до 1 милион лева. Той обаче поясни, че парите много бързо ще бъдат възвърнати, тъй като загубите при един пожар са много повече.

Щетите трудно могат да се изчислят и са почти безценни, тъй като освен дървесина се унищожава биоразнобразие и животински свят, заяви министърът и допълни: „Длъжни  сме да опазваме горите на България, които представляват 1/3 от територията на страната.

Той се позова на статистиката, според която за миналата година показва, че са регистрирани 222 пожара в горите, от които 30% са възникнали вследствие на небрежно отношение на хората. От началото на тази година до момента са регистрирани 240 пожара.

Тревожно е, че се увеличават процентите на възникване от небрежно отношение на хората на 69%, отбеляза Найденов и допълни: „Именно затова е необходима подобна система, която да хваща пожарите в зародиш."

От своя страна главният секретар на Изпълнителна агенция по горите Валентина Маринова подчерта, че системата може да служи и за алармиране при други бедствия и допълни, че български експерти са преминали специално обучение в Германия.