В 6.00 часа в шест населени места започнаха частични местни избори за кмет.

Нови кметове ще се избират в София, в столичния район „Панчарево", във Враца, в Правец, в Разлог и в плевенското с. Беглеж. Изборният ден ще приключи в 19.00 часа.

Над милион и 100 хиляди софиянци ще имат възможност да избират между 18 кандидати за кмет на общината. Освен за кмет на общината, ще се гласува и за кмет на район „Панчарево".

16 от желаещите да станат кмет на София са издигнати от политически партии и формации, а двама от тях са независими. Сред кандидатите има 5 жени и 13 мъже.

"Изборният ден започва в 6.00 часа и продължава до 19.00 часа. Всички избиратели, които имат право на глас в съответната община, ако желаят, могат да упражнят правото си на вот с лична карта, която е единственият документ за самоличност с който може да се гласува, като се явят пред съответната СИК", припомни говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

"Те гласуват с интегрална бюлетина, в която са записани всички кандидати за кмет на община и респективно кмет на кметство, като трябва да отразят в квадратчето, което е посочено пред името на кандидата свой знак, като по недвусмислен начин да изразят своето предпочитание към него", подчерта Троянов.

"Избирателите не трябва да забравят, че интегралната бюлетина се подава от членовете на СИК, подпечатана с един печат, след което избирателят влиза в кабината за гласуване, отразява своя вот, сгъва бюлетината по начин да не се вижда вота, след което подава бюлетината за поставянето на втори печат и чак след това я пъха в плика, с който ще се гласува. След това поставя плика в кутията за гласуване", обясни Бисер Троянов.

"Купуването и продажбата на гласове е престъпление и моля всички избиратели, които наблюдават подобно деяние незабавно да сигнализират органите на полицията и прокуратурата, тъй като това са единствените органи, натоварени с разследване на престъпления", призова говорителят на ЦИК.

Към 9:30 ч. в Общинската избирателна комисия в столицата са подадени три жалби. И в трите случая комисията е сезирана от една и съща партия.

Секционните избирателни комисии са започнали да подават данните за избирателната активност в Общинската избирателна комисии и вече е ясно, че в район Искър са гласували 51 души, а в Нови Искър 141.

„Аз гласувах за това в общината да няма повече досегашния политически модел". Това заяви Иван Костов, който подаде гласа си в СОУ „Васил Левски" в кв. „Драгалевци".
Още...

1 635 полицаи от СДВР ще се грижат за реда и спокойствието през изборния ден в столицата. Избирателните секции са под полицейска охрана от 13 часа на вчерашния ден.

Столичната полиция се грижи за реда и охраната на всички 1 462 избирателни секции в София. Изграден е и оперативен щаб за провеждането на местния вот. Осигурена е полицейска охрана при извозването на бюлетините от секционните до общинската избирателни комисии.

Със заповед на и. д. столичен кмет Минко Герджиков от снощи е забранена продажбата на алкохол. Забраната е в сила до 22 часа днес. Служителите на СДВР ще извършват щателни проверки по питейните заведения, търговската мрежа по изпълнението на кметската заповед.

Изборният ден е започнал нормално във всичките 107 секции в община Враца. Това съобщи говорителят на Общинската избирателна комисия Албена Георгиева, цитирана от БТА.

Тя уточни, че в голям брой избирателни секции не са се явили членове на комисиите, но те своевременно се заменят с резервни.

До момента няма сигнали за нарушения в частичните избори за кмет. В ОИК-Враца е постъпила една жалба от политическа партия за нарушение в хода на предизборната кампания. Комисията е отхвърлила жалбата като неоснователна, допълни Георгиева.

Изборният ден в община Правец започна в 6.00 ч. без нарушения или неявявания от страна на членовете на секционни избирателни комисии, съобщиха от ОИК - Правец.

Общо 15 са секционните комисии в общината, където днес гласуват за избор на кмет на община Правец.

Изборният ден в Столичната община започна в редовния час тази сутрин с отварянето на 1409 секции в столицатa. На някои места избирателните комисии работят с намален състав заради неявяването на членове на комисиите, но няма такива, които да са под изискания от закона минимален кворум.

Според постъпилите в ОИК данни в столичния район "Искър" от 6.00 до 7.00 ч. своето право на глас са упражнили 51 избиратели.