63 000 души наброява щатният състав на МВР.

Това обяви министър Миков по време на дебатите за промени в Закона за МВР на първо четене в Народното събрание.

47 000 от тях са полицаи, 8000 - пожарникари, 5 000 работят в администрацията, а 3 000 - в научно-практическите звена на системата.

Числеността на щатния състав на МВР и до момента представлява класифицирана информация, което ни прави единствената страна от ЕС, която е засекретила тези данни.

С оповестяването му министър Миков отговори на обществения интерес по въпроса с какви сили и колко ефективно работи системата.

Михаил Миков каза в кулоарите на парламента, че още следващата седмица ще представи данните за състава на МВР на НСИ.

Той коментира, че не е нарушил никой закон, съобщавайки числеността на заетите в МВР.

Става въпрос за обективна информация, която не може да предизвика обществено опасни последици"
„Не може България да е единствената страна, която толкова години да не може ад каже колко е съставът на МВР".

Часове наред депутатите разискват предлаганите промени в Закона за МВР.

Проектът, внесен от Ангел Найденов и група депутати, подписан от управляващите парламентарни групи, предвижда структурни промени в министерството, обособяването на ДОИ и ДОТИ в самостоятелна агенция в рамките на МВР, създаване на дирекция „Вътрешна сигурност" на пряко подчинение на министъра.

Предвижда се въвеждане на фигурата на разследващия полицаи, предлагат се и промени в статуса на държавния служител, свързани с кариерното израстване.

Този законопроект е най-прякото доказателство за провала на наказателната политика на правителството, заяви от парламентарната трибуна депутатът от ДСБ Атанас Атанасов.

„Трябваше да арестувате бившия вътрешен министър и това щеше да е знак, че имате политическа воля", обърна се към управляващите Атанасов.

Той разкритикува предлаганата със законопроекта структура на МВР и предлаганата възможност устройството и дейностите на дирекциите да се определят не със закона, а с правилника за неговото прилагане.

Предлаганото главният комисар да се подпомага от заместници, без да е посочено с колко, както и дадената възможност към главния секретар да се създават структури, според Атанасов, са неприемливи.

Тази структура ще обрасне - ще се назначат една камара заместници, които ще дублират директорите на основните структурни звена и няма да е ясно кой командва съответните структури, коментира депутатът от ДСБ.

Ще се създадат възможности към главния секретар да се създадат допълнителни структури и този главен секретар ще се превърне във втори център в това министерства, предупреди още Атанасов.

Лидерът на ДСБ Иван Костов също се противопостави на предлаганите текстове.

Според неговия коментира законопроектът предлага силно оттегляне на МВР от неговите задължения.

Вътрешният министър Михаил Миков по време на дебата обърна внимание на необходимостта от нов прочит на Наказателния кодекс и каза, че според него есента е добро време за това.

Министърът се противопостави на честото прилагане на съдебното споразумение, както и на практиката на замяна на наказанията.

„Има редица случаи, в които замяната и съдебното споразумение са несъответни на тежестта на престъплението и това обезверява и полицаят, и прокурорът, и обществото, което не вижда справедливост, изтъкна Миков.

По отношение на критиките на Атанасов за регулативните функции на Правилника за прилагане на Закона за МВР, министърът поясни, че той се изготвя от Министерски съвет, подлежи на контрол на ВАС и че според него е безпредметно изграждането на 17 специализирани неполицейски, а административни структури в закон.

Ако се подходи така администрация ще бъде бетонирана със закон, което не е правено в никое министерство, включително и на отбраната.