Европейският съюз трябва да се ангажира ясно с мерки за излизане от кризата в Македония и за постигане на дълготрайна стабилност, мир и териториална цялост на страната.
Това обяви външният ни министър Даниел Митов на съвместен брифинг с Весна Пусич, първи заместник министър-председател и външен министър на Хърватия, която е на посещение в София.

Двамата застанаха рамо до рамо след близо 30-минутна среща, като единодушно се обявиха за политическо разрешаване на кризата в Македония. В случващото се в съседката ни Митов видя възможност за начало на истински реформи, без които Македония не би могла да започне присъединителен процес за членство в ЕС. Това ще е дълъг процес, но ние сме готови да го подкрепим, това е решима политическа криза, уверен е Митов.

Българският дипломат №1 отстоя позицията, че всички наши съседни държави трябва да получават ясни сигнали, че членството им в ЕС предстои. Те имат нашата помощ, трябва само да изпълнят критериите и да нямат съмнение, че един ден всички държави от Западните Балкани ще са част от Съюза, посъветва министърът.

Хърватската му колежка Пусич прецени, че именно Македония е най-горещата точка в региона в момента, и предрече, че на страната е нужно засилено присъствие на институциите на ЕС, като всичко друго за нея би задълбочило кризата, вместо да я разреши.

Хърватският външен министър коментира и изявлението на премиера на Албания, че страната може да наложи вето на членството на Македония в НАТО, с думите, че Македония от 7 години е с вето на членството си заради проблемите с името си и този въпрос не е на дневен ред като действителна политика.

Двамата първи дипломати обявиха след срещата си, че двете държави имат редица сходни интереси и позиции що се отнася до ЕС и са обсъждали да говорят в един глас по тези въпроси. В хода на разговорите се е стигнало и до ангажимента да засилим сътрудничеството с Хърватия по икономическите въпроси, тъй като имало неизползван потенциал в търговско-промишлените ни отношения.

Ще настояваме за солидарност по мигрантските въпроси, тежестта на мигрантските вълни да е разпределена равномерно и по ясни критерии, оповести Пусич. По думите й Хърватия може да си сътрудничи с България в сферата на транспорта, сигурността, енергетиката и икономиката. Стана ясно и че двамата дипломати подкрепят идеята за пряка самолетна линия между България и Хърватия.

Хърватският външен министър Весна Пусич е на визита у нас по покана на колегата си Даниел Митов, като в рамките на деня й предстои съвместна лекция във Военния клуб с вицепремиера Меглена Кунева, както и срещи с президента Росен Плевнелиев и председателя на Народното събрание Цецка Цачева.