Групировката Ислямска държава разпространи видеозапис с екзекуцията на японеца Кенджи Гото, съобщи Би Би Си.

Маскиран с британски акцент заявява, че обезглавяването е станало по вина на Токио, който е започнал война, която не може да спечели.

Японските власти от своя страна съобщиха, че са започнали анализ на записа и в най-скоро време ще потвърдят или опровергаят достоверността му.

Зловещите кадри се появяват седмица след обезглавяването на друг гражданин на Страната на изгряващото слънце - Харуна Юкава. 47-годишният Гото е известен журналист на свободна практика и автор на документални филми.

Ислямска държава искаше в замяна на свободата на журналиста и йорданския пилот Моаз ал Касасба да й бъде предадена терористката Саджида ар Ришауи. Срокът на дадения от ислямистите ултиматум изтече още в четвъртък вечерта.

Американският президент Барак Обама осъди екзекуцията на японския журналист Кенджи Гото от Ислямска държава. Лидерът на САЩ окачестви акта като ужасяващо убийство и увери, че САЩ ще продължат да полагат усилия, за да смажат ислямистката групировка.

От Елисейския дворец също осъдиха показната екзекуция.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди убийството на японеца Кенджи Гото от Ислямска държава и призова за освобождаване на всички заложници. Япония няма да се предаде пред тероризма, заяви премиерът Шиндзо Абе.