Българските граждани ще могат да ползват значителни облекчения при пътуванията си до Канада от следващата година. За това съобщи в писмо до министър-председателя Бойко Борисов канадският му колега Стивън Харпър.

Полученото днес съобщение идва по-малко от месец след посещението в Канада на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Според приетото от канадските власти решение, от 2016 г. българските граждани, които са имали виза от Канада в последните 10 години, както и притежателите на неимигрантски визи за САЩ, са освободени от кандидатстване за разрешение за пътуване до Канада. За тях ще е необходима само регистрация по Електронната система за разрешение за пътуване (eTA) на Канада.

Това решение ще улесни пътуванията на много български граждани. Надявам се, че нововъведените облекчения ще доведат до разширяване и задълбочаване на вече добрите взаимоотношения между нашите два народа и на силните икономически връзки между страните ни", се казва в писмото на премиера Харпър.