За трета поредна вечер няколко хиляди души се включиха в поредния протест в София.

Трудно може да се определия броят на протестиращите.

По официални данни на МВР те са около 15 000 души. От там уверяват, че вътрешното министерство е създало организация за обезпечаване сигурността на гражданите. С охраната са ангажирани служители на СДВР и Специализирани полицейски сили. Към момента не са регистрирани инциденти или нарушения на обществения ред.

И тази вечер протестиращите се събраха пред сградата на Министерски съвет. Към 19.40 те потеглиха към Народното събрание. Там се чуха и познатите обидни възгласи към журналиста Николай Бареков - „Бареков, к*рво".

Протести има и в много други градове.

Протестът в София днес не е вече само срещу избирането на Делян Пеевски, което беше и поводът предизвикал гнева на хората и довел впоследствие до неговото оттегляне, но и срещу цялото правителство.

Вигенин: Пеевски начело на ДАНС беше грешка, която бързо ще бъде поправена
Още...

Демонстрантите развяват със себе си българските знамена, както и скандират познатите от предишните дни „Антимафия", „Оставка" , "Червени боклуци" и други.

Редом до снимките на Делян Пеевски и Сергей Станишев, срещу които е насочен гневът на протестиращите, те са издигнали и тези на бившите управляващи от ГЕРБ - Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

Участниците в протеста държат лозунги с призиви „Смяна на системата с нова конституция", „Достоевски - престъпление и наказание". Има и надписи, вдъхновени от Яворов - „Когато гръм удари, нека ехото никога не заглъхва". Други бяха заложили на философската мисъл - „Критика на чистия разум" .

На протеста пристигна и група облечени в народни носии, които свириха на гайди и тъпан и озвучиха протеста с народна музика. Прозвуча и националният химн.

Oрешарски определи за лесно, но безотговорно подаването на оставка
Още...

На протеста дойдоха номинираният за лидер на ДСБ Радан Кънев, както и червени активисти. Въпреки забраната на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов негови хора да участват в демонстрацията, депутатът Александър Ненков се включи в нея.

Активисти на Движение "Модерна България" издигнаха лозунгите "153 млн. партийни субсидии + олигарси + купени медии = така ни държат в матрицата!". "Нови избори по старите правила = отново 4-главата ламя. Сменете правилата на играта!".

Розалия, която е симпатизант на ДСБ, е вече трети ден на протест. „Не искам да ме управляват нито БПС, нито ГЕРБ", посочи тя.

"Подозирам, че Георги Първанов има намеса, за да се върне на бял кон в политиката", заяви Розалия. Попитана защо пък експрезидентът има нещо общо с това, тя заяви: Защото когато Станишев сгафи, се обажда, а сега си мълчи", коментира жената.

Розалия има алтернативно предложение за шеф на ДАНС. „След Пеевски може да издигнат Румен Петков за председател на Агенцията. Ще им се види като бял гълъб", изтъкна тя.

Към 20.20  протестиращите потеглиха към „Орлов мост",  където пристигнаха около 15 минути по-късно, като продължаваха да скандират „Оставка" и „Мафия".

По-късно част от протестиращите се насочиха към централата на БСП на ул. „Позитано".  Други останаха, насядали върху пътните платна на „Орлов мост".

Пред централния офис на социалистите демонстрантите запалиха свещи и скандираха „Червени боклуци".
След това шествието се насочи към централата на ДПС, а по-късно и към офиса на партия „Агака".

Малко след това Волен Сидеров излезе от сградата заедно с група атакисти и влезе пререкание с репортер от Канал „3", при което се опита да го прогони.

 

След това група националисти заедно с лидера си се насочи към площад Народно събрание, където малко след 23.30 ч. предизвика сблъсъци с  протестиращите

„Канал 3" съобщи, че групата на националистите е обвинила екипа на телевизията в подстрекателство и се е опитала да предприеме силови действия срещу подвижната репортажна станция на телевизията.

 

На площада е пристигнал и Волен Сидеров, който преминал зад огражденията, за да разговаря с полицаите.