До 25 години държава Израел няма да съществува, заяви иранският върховен духовен лидер Аятоллах Али Хаменеи, предаде CNN, като цитира държавни медии.

Това заяви лидерът по време на речта в джамия, в която засегна и споразумението по ядрената програма на страната си. Някои от условията в него ще действат 25 години и това бе поводът му да заяви, че Израел няма да съществува до края на този срок.

Хаменеи е известен с острите си изявления срещу стария противник Израел, в които неведнъж е обявявал, че тази държава няма да съществува, ще бъде изтрита от лицето на Земята, но допълва, че това не се отнася за обикновените евреи.

Известно е, че Тел Авив не одобрява постигнатото между Техеран и Шесторката споразумение по иранската ядрена програма, тъй като го смята за стратегия на Ислямската република да бъдат свалени санкциите. Израел е убеден, че Иран е близо до завършването на свое ядрено оръжие.

САЩ обаче настояват, че сделката е победа на дипломацията и няма да позволят тя да бъде провалена.

Иран е критикуван от страни в региона и заради подкрепата си за йеменските бунтовници хуси, които водят война с правителството.