БСП ще гласува против правителство на ГЕРБ в пленарна зала. Това обяви на брифинг в парламента депутатката от „БСП лява България" Мая Манолова.

Не е нормално, по думите й, всички партии в Народното събрание да подкрепят с гласовете си предложението за кабинет на страната ни. „Ако всички сме управляващи, ще принудим хората да станат опозиция", отбеляза социалистката.

Още от сега тя вижда много ясно разделителните линии в 43-тото Народно събрание. Манолова за пореден път посочи, че „червените" са разчели много ясно вота на българските избиратели от парламентарните избори на 5-ти октомври, а именно, че би следвало да останат в опозиция.

Левите депутати в парламента, според изчисленията на Манолова, са около 50, което означава, че е нормално съставянето на дясно-центристко правителство.

„И свобода, и отговорност на Бойко Борисов е по най-бързия начин да състави правителство", хвърли „топката" в ръцете на лидера на ГЕРБ Манолова и призова преговорите между ГЕРБ и Реформаторите да приключат в най-кратък срок.

Тройна среща на ГЕРБ с Реформатори и Патриоти. Последните-непреклонни

Още...

Междувременно стана ясно, че в Народното събрание ще се проведе трипартийна среща между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, на която партиите ще опитат отново да сближат вижданията си за бъдещото правителсдтво. На нея формацията на ВМРО и НФСБ ще се яви без промяна в позицията си, а именно, че ще подкрепи единствено кабинет, който изпълнява заложената от Патриотите програма.

Освен това от Патриотичния фронт са категорично против "тройна коалиция" като формат на управление на страната, защото според единия от лидерите на обединението Валери Симеонов, това е "мръсна дума".

Припомняме, че вчера в Народното събрание на гости дойде лидерът на Европейската народна партия Жозеф Дол, който проведе последователни срещи с председателя на парламента Цецка Цачева и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. На последната бяха поканени и съпредседателите на ПГ на Реформаторския блок Меглена Кунева и Радан Кънев, както и синия лидер Божидар Лукарски, като представители на другата дясна формация у нас и в ЕНП.

На излизане от срещата обаче Бойко Борисов беше видимо ядосан, а Реформаторите запазиха мълчание.

Веднага след тях на лична аудиенция при Дол влезе лидерът на червените Михаил Миков. След него дойде ред и на Ивайло Калфин от АБВ. За финал Дол прие лидера на ДПС Лютви Местан.

Всеки от тях обаче остана безмълвен по отношение на подробности около разговорите с Жозеф Дол.

Лидерът на ЕНП настоя за съставянето на център-дясно правителство у нас с премиер Бойко Борисов, което да работи по програма и в консенсус с останалите партии. Дол похвали лидерът на ГЕРБ за консултациите по темата, проведени през последните седмици.

Въпреки това обаче от Реформаторите продължават да не подкрепят коалиция на малцинството и да настояват Патриотите да бъдат част от нея, а Патриотите от своя страна са против тройна коалиция. Стана ясно още, че някои от предложенията на ПФ са неприемливи за ГЕРБ.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък заяви от своя страна, че е готов да даде подкрепата си за кабинет на малцинството на ГЕРБ, но за партията му е "нежелателно" патриотите да участват в него.

На тръгване Жозеф Дол беше обвинен от лидера на Атака Волен Сидеров, че се меси във вътрешните работи на страната ни, която теза обаче беше опровергана от социалист номер едно Михаил Миков.