Със скандирания „Оставка" граждани и привърженици на „БСП Лява България" се обявиха против решението на правителството за сливане на двата спешни центъра за София-град и София област.
Под прозорците на Министерство на здравеопазването събралите се недоволни освиркаха министъра на здравеопазването д-р Петър Москов и поискаха неговата оставка.

Припомняме, идеята за сливане на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) за София-град и ЦСМП за София област дойде именно от страна на министър Москов, а правителството даде своята подкрепа, като прие промяната на редовното си заседание тази седмица.

Не спекулирайте със здравето на хората, репликира Москов БСП. Още...

В мотивите си за обединението здравният министър посочи административно облекчение за служителите, спестяване на пари и не на последно място, по-адекватна спешна помощ за българите в София и областта. Искането му обаче предизвика недоволство от страна на работещите в Спешна помощ, които предупредиха, че ЦСМП София-град няма да може да се грижи за над 1,5 млн. граждани и това застрашава живота на хората.

Против сливането на двата спешни центъра се обявиха и от "БСП Лява България", като дори организираха днешния протест пред здравно министерство. С викове "Оставка", спряна линейка и издигнати лозунги - "Петре, слей се с Карлуково", "Оставка за д-р Менгеле" събралите се около 50 граждани изразиха недоволството си. Сред тях обаче се откроиха и значително много познати лица от левицата, като на протеста дойде и кандидатът за кмет на столетницата в София - проф. Михаил Мирчев.

"Колко хора трябва да умрат, за да се разбере, че тази реформа не е добра", се възмути пред News.bg председателят на столичната организация на БСП Калоян Паргов. По думите му, исканото сливане на двата спешни центъра не е никаква реформа и се прави единствено и само за пари. На въпрос дали протестът на социалистите и приближаването на предизборната кампания са само съвпадение, Паргов отсече: "Избори има всяка година. Това не е, за да яхваме даден проблем, а за да защитим правата на хората".

"Нашите две общини останаха без спешна медицинска грижа", изрази недоволството си пред събралите се протестиращи и депутатът от "БСП Лява България" Корнелия Нинова. Тя се закани, че днешните скандирания под прозорците на здравното министерство са само началото на протеста на социалистите срещу здравните реформи на кабинета. "Предстои разглеждане в парламента на второ четене на Закона за лечебните заведения", напомни Нинова.

Именно тя разкри на събралите се, че министър Москов не е в сградата на министерството си. "Нека да има смелостта да слезе и да ни каже, но доколкото разбрах той вече не е тук, избягал е и не иска да ни чуе", обясни социалистката. Думите й предизвикаха още по-силно викове "Оставка", но и "Москов, страхливец". По същото време обаче министърът бе в парламента за заседанието на коалиционния съвет и участие в парламентарния контрол.