Миграционният натиск се засилва, нивата към момента са съпоставими с тези към септември месец. Това обяви МВР шефът Румяна Бъчварова, която посети за отговорност на Регионална дирекция „Гранична полиция"-Елхово, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Тя увери, че противодействието на миграционния натиск и ефективната работа на „Гранична полиция" ще бъдат важен приоритет на оглавяваното от нея министерство. Именно с това било свързано и днешното й посещение. Бъчварова се запозна с работата на служителите на ГД „Гранична полиция" и на Дирекция „Миграция".

МВР шефката е доволна от видяното. Тя констатира, че има много добра организация, което й дава увереност, че се работи добре.

Във връзка с продължението на оградата по границата, Румяна Бъчварова коментира, че в момента тече проектирането. В тази връзка била предвидена и координационна среща с губернаторите на Хасково, Ямбол и Бургас - трите области, на чиято територия ще се реализира строителството.

Румяна Бъчварова се похвали, че е готово споразумението за създаване на Тристранен контактен център между България, Турция и Гърция. Вчера тя е разговаряла по този въпрос и с турския си колега. Бъчварова се надява в най-скоро време документът да бъде подписан.

От думите й става ясно още, че в момента текат конкурси за назначаването на 100 гранични полицаи, които ще работят на зелена граница. Очаква се те да започнат да изпълняват служебните си задължения през ноември, след като приключат процедурите по назначаването им и задължителното обучение по европейските стандарти.

МВР шефката бе придружена от заместниците си Красимир Ципов и Филип Гунев. Заедно с тях бе и директорът на ГД „Гранича полиция" ст. комисар Милен Пенев.

По думите на Пенев, разчетите за охрана на границата са оптимизирани. Според него допълнителна ефективност ще се получи с окончателното завършване на интегралната система за наблюдение по външната граница, финансирана по проект от Фонд „Външни граници". Очакванията са във финалния си етап системата да обезпечи и свързаност на хеликоптерите, които онлайн ще предават картина, включително в Координационния център в София.

Милен Пенев обяви, че по случая с ранения вчера граничар са задържани четирима души. Задържани са и осемте сирийци, които са били превеждани нелегално.

Припомняме, вчера граничен полицай пострада при гонка с трафиканти на нелегални имигранти. Инцидентът станал близо до село Сладун.

Работата по случая продължават разследващи полицаи от Свиленград. Предстои на предстоящите да бъдат повдигнати обвинения.

Вицето Бъчварова коментира и темата с дължимите средства на хотелиери и граждани, които предоставят места за настаняване на командированите служители. Тя обяви, че преди ден е направено първото плащане от дължимите 224 000 лв., с което изцяло се приключва разплащането за 2014 г. и в разсрочен режим издължаването ще продължи. Бъчварова обяви още, че темата ще бъде дискутирана и на лична среща с хотелиерите.

В рамките на посещението си в Елхово МВР шефката се запозна с работата на Регионалния координационен център и посети Разпределителния център. Тя се срещна с патрулите на "Гранична полиция", осигуряващи охраната на границата в региона.

Бъчварова се запозна с възможностите, които дават стационарните постове за техническо наблюдение, както и с инженерно възпрепятстващото съоръжение. Вицепремиерът посети и ГКПП-Лесово, разговаря и със смесените гранични патрули, в които участваха и холандски представители на ФРОНТЕКС, става ясно още от съобщението на пресцентъра на МВР.