Група от четирима иманяри е била задържана вчера в столицата по време на специализирана полицейска операция, съобщават от пресцентъра на МВР.

Управителят на Медицинския център "Панацея" Петър Свещаров е сред четиримата задържани при акцията, съобщи БТА.

Незаконната дейност на иманярите е наблюдавана в продължение на два месеца, след като антимафиотите получили информация, че 46-годишен мъж, който е адресно регистриран в столицата, се занимава с незаконни археологически разкопки на територията на страната, както и с изкупуване и трафик на движими културни ценности зад граница.

В хода на разследването е установено, че мъжът ръководи четиричленна иманярска престъпна група. Участници в групата са 57-годишният Свещаров, живеещ без адресна регистрация в София, и двама столичани на 35 и 47 години.

В рамките на акцията са извършени и претърсвания на различни адреси в столицата.
В апартамента, където е задържан Свещаров са намерени и иззети две старинни монети, фибула, множество списания и книги за археологията, ръкописни записки за археологически обекти и легенди за „съкровища", множество патрони различен калибър, мобилен телефон, както и голяма сума пари.

Връх от копие, един камък с издълбан върху него кръст и пафта, състояща се от два елемента, били иззети от адрес в Банкя, който мъжът също ползвал. От автомобила му „Санг Йонг Рекстън" пък са конфискувани компактдиск с надпис „с. Гинци" и географска карта на местността. В нает от него сейф са били открити приблизително 100 000 евро.

В жилището на друг член на групата са намерени и иззети преносим компютър и мобилен телефон. При претърсване в дома на третия член са конфискувани три металотърсача, лаптоп, три мобилни телефона и множество ръкописни записки и географски карти за местности и легенди за „съкровища".

Още един металотърсач, както и 33 монети, разпределени в полиетиленови пликчета с надписи и поставени цени в чужда валута, апликация „човешко лице", една старинна обица, три метални остриета, 16 цветни снимки на вещи и предмети, представляващи културно-историческа ценност, глинено гърне, метална канелка, старинна монета, два преносими компютра, мобилен телефон, осем патрона с калибър 30.06 и 137 боеприпаса „22LR" били открити при претърсвания на два адреса - в София и в с. Яна, ползвани от лидера на групата.

Спецоперацията е проведена под наблюдението на Софийската градска прокуратура.
След изтичане на 24-часовата полицейска мярка, с прокурорско постановление на четиримата иманяри са наложени 72-часове мерки за задържане.
Действията по разследването продължават.